26 augusti 2018
12:00

Referat: Rosengård FF - AIF Barrikaden

Startelva: Max – Majed, Philip, Viktor T, Jonathan T – Jonas – Alex, Shershah – Maksym, Anders, Oskar W

Avbytare var Mathias K som spelade sista halvtimmen som anfallare, Martin som spelade sista kvarten som innermittfältare i det 4-4-2-spel vi då gått över till, Mikael K som spelade sista 6 minuterna som vänster yttermittfältare och Pontus som dessvärre bara var inne och vände på innermittfälter ett par minuter innan han slog upp en skada (än en gång).

Det började olyckligt redan på uppvärmningen när Mikael bröt fingret. Nu hade vi lyckligtvis Max, som var tänkt att starta som mittback, som ju med sin stora målvaktsrutin kunde hoppa in i målet.

Inledningen på matchen var minst sagt avvaktande men jämn spelmässigt. Max rörde t.ex. inte bollen förrän i den 18:e min då han fick göra en inspark. Bästa chansen så långt hade väl vi när Anders sprang sig fri på ett inlägg men där nicken blev relativt lätt för målvakten att avvärja.

Efter ungefär halva halvleken blev det successivt lite bättre udd på anfallen och lite fler avslut från båda hållen. Det skulle dock dröja till de sista 10 minuterna innan de riktigt heta målchanserna kom. De var två och båda var Rosengårds. I den 36:e min hade jag nästan skrivit ner ett baklängesmål när deras spelare bara skulle lägga in bollen från 5 meter när Philip kom farande från ingenstans och kunde blocka. I den 43:e min fick de ett friläge efter en försvarsmiss men den gången gjorde Max en strålande räddning.

Det första som liknade en målchans efter pausen stod vi för när Maksym som en av flera gånger tagit sig förbi sin back men istället för att avsluta själv på typiskt Maksymskt sätt istället försökte hitta en medspelare vilket misslyckas. Strax efteråt hade Rosengård ett klockrent långskott i ribban via en mycket lätt men kanske ändå avgörande touch av Max.

Sedan återtog matchen lite av samma karaktär som större delen av första halvlek med jämnt spel ute på plan men inga heta chanser på något håll och så långt såg det ut som att vi kanske trots att flera nyckelspelare saknades, däribland vår målspruta Ahmed, skulle kunna rädda en ganska oväntad poäng borta mot ett lag som tagit sex raka segrar.

Med en början med ytterligare ett distansskott i ribban, men den här gången ett något ofarligare sådant när bollen gick i en relativt hög båge och hamnade – åter via en tunn touch av Max – ovanpå ribban, påbörjades nu en hejdlös offensiv från Rosengårds sida och det blev rena kanonaden mot vårt mål (man hade 10 avslut på mål i andra halvlek medan vi faktiskt inte hade ett enda). Ledningsmålet kom i den 68:e min på ett mycket välriktat skott från högerkanten invid bortre stolperoten.

Rosengård spelade inte alls på en 1-0-seger utan fortsatte sitt nu mycket fina offensiva spel men utan att göra fler mål förrän de sista 6-7 minuterna då vi chansade med att gå fram med nästan hela laget vilket straffade sig hårt när de kunde kontra in hela 3 mål, det första efter en fantastisk prestation av deras duktige anfallare Selmir Halilovic som sprang ikapp med Majed och trots att han var bollförare lyckades dra ifrån Majed så mycket att han inte kom åt att göra någon av sina patenterade halvglidtackningsbrytningar – och det skulle inte många lyckats med – innan han gjorde ett stensäkert avslut.

Det rättvisa i segern var, trots att matchen ju inte avgjordes definitivt förrän i slutminuterna, synnerligen odiskutabelt. Max i målet var väl vår bäste spelare men släppte ändå in 4 mål vilket säger en hel del i detta avseende. De hade många individuellt duktiga spelare och den enligt min mening allra vassaste var deras blott 21-årige mittfältare Sadik Hassan som var extremt mogen i sitt spel med tanke på sin ålder. Vad månde bliva?

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 4-5 Avslut på mål: 2-13 Avslut utanför: 3-4